Hrvatski kontrolori letenja donacijom pomažu ukrajinskim čuvarima neba i njihovim obiteljima

Vjerujemo da će naša novčana donacija djelomično pomoći našim kolegama u saniranju teških posljedica ovoga rata, kaže Krešimir Rakoci

ZA SVAKU POHVALU

Jutarnji list je objavio jučer, 14.3.2022., a mi prenosimo u cjelosti:

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (HSSKL) pridružio se hvalevrijednoj humanitarnoj akciji za pomoć kolegama kontrolorima leta iz ratom pogođene Ukrajine. Riječ je o inicijativi “Adopt a Ukrainian ATCO Family” koju je pokrenula Međunarodna federacija udruga kontrolora zračnog prometa (IFATCA). Osim HSSKL-a, svoj novčani doprinos putem Fonda za potporu koji je osnovala IFATCA dala je i Hrvatska udruga kontrolora letenja (HUKL). Glavni ciljevi ove plemenite akcije su organizacija prijevoza i smještaja za potrebite te doniranje financijskih i materijalnih sredstava ukrajinskim kolegama i njihovim najbližima.

– Pružamo ruku spasa našim kolegama iz Ukrajine, ali i podržavamo napore Poljske, Rumunjske, Mađarske i Slovačke, odnosno susjednih zemalja pogođene države, koje proteklih tjedana neumorno nude i osiguravaju pomoć ukrajinskim kontrolorima letenja i njihovim obiteljima. Snažno podupiremo njihove napore, s obzirom na to da je sve više naših ukrajinskih prijatelja primorano napustiti vlastite domove i domovinu te pronaći, nadamo se, privremeni smještaj u drugim državama. Vjerujemo da će naša novčana donacija barem djelomično pomoći našim kolegama u saniranju teških posljedica ovoga rata – izjavio je Krešimir Rakoci, predsjednik Sindikata kontrolora letenja.

predsjednik HUKL-a Željko Oreški i predsjednik HSSKL-a Krešimir Rakoci

Međunarodna federacija udruga kontrolora zračnog prometa (IFATCA) najveće je i najopsežnije predstavničko tijelo za kontrolu zračnog prometa u svijetu, a jedan od njezinih ključnih ciljeva jest djelovati kao neprofitna i nepolitička federacija. Jednako tako, svjesna je važnosti društvene odgovornosti i brige za građane Ukrajine, ali i za cjelokupnu ATCO (Air Traffic Control Officer) zajednicu. Inicijativom “Adopt a Ukrainian ATCO Family”, IFATCA na humanitarno sudjelovanje poziva sve koji su u mogućnosti pružiti osnovne uvjete života ukrajinskim građanima, a posebno kontrolorima i njihovoj najbližoj rodbini. U vremenima kad mnogi Ukrajinci traže izlaz iz svoje domovine te prihvat, ponajprije u susjednim zemljama, Sindikat kontrolora letenja je tako, kao i mnogo puta dosad, pokazao svoje veliko srce.

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja kontinuirano sudjeluje u dobrotvornim akcijama različitog karaktera. Nakon potresa u Petrinji i Sisku, hrvatski kontrolori jednoj obitelji donirali su mobilnu kućicu te su učenicima s područja Banovine poklonili deset prijenosnih računala. Dugi niz godina financijski pomažu socijalno ugroženim zagrebačkim obiteljima, a od 2014. podržavaju akciju “Velika srca trče” te prikupljaju sredstva za Udrugu Nova budućnost koja brine o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

HSSKL u Petrinji i Glini

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (HSSKL) broji 350 članova, od čega je 260 kontrolora zračnog prometa. HSSKL djeluje na principima samostalnosti, dragovoljnosti, solidarnosti i odgovornosti prema svakom članu i članstvu te nezavisnosti prema poslodavcu, državnim, političkim te drugim organima i institucijama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: