Medicinska rekreacija

Uslijed uvjeta rada, koji su vrlo specifični i iziskuju velike promjene normalnog bioritma svakog kontrolora letenja, rad u smjenama, posebno noćni rad, bilo je potrebno pokazati da takvi posebni uvjeti rada, imaju za potrebu i posebne mjere za relaksaciju i otpuštanje nagomilanog stresa i umora.

Potrebno je provoditi edukacijske i informativne programe za osoblje koje je uključeno u sustav upravljanja umorom kao što su operativni i safety rukovoditelji, osoblje koje je uključeno u izradu rasporeda, osoblje koje je uključeno u istragu događaja. Poznavanje i razumijevanje znanstvenih načela umora, kao i njegov utjecaj na sigurnost operacija mogu biti dodana vrijednost za učinkovitost sustava upravljanja umorom u organizaciji.

Unatrag pet godina, slijedom provedene studije o utjecaju radnog vremena i rasporeda rada na kontrolore letenja iz 2010. godine, a u skladu sa regulativama donešenim od strane EU, pogotovo posljednje EU REG 373/2017, medicinska rekreacija je postala obavezan dio programa rekuperacije KZP i oporavka nakon napornih sezona. Naši članovi su sudjelovali u izradi svih važećih dokumenata i inicirali donošenje novog pravilnika kojim će se omogućiti provođenje spomenute regulative i donošenje još boljeg programa prevencije i zbrinjavanja stresa i umora.

%d bloggers like this: