Održana 30. Redovita skupština Hrvatske udruge kontrolora letenja

Na već tradicionalnom mjestu posljednjih godina, u omiljenom hotelu, gdje je uobičajeno sresti kolege iz svih naših podružnica s obzirom da i naša kompanija koristi isti, održala se jubilarna, 30. Redovita skupština naše Udruge – Hrvatske udruge kontrolora letenja. Naravno, radi se o Hotelu International, a skupština je bila u utorak, 25. siječnja. Bili smo limitirani epidemiološkom situacijom, kao i 2020. i 2021. no nadmašili smo sami sebe i okupili ukupno, uživo i online preko aplikacije Zoom, pedesetak članova. Bilo je to lijepo za vidjeti i doživjeti, barem nama iz Izvršnog odbora, koji smo odradili svoj sastanak ranije popodne, nakon što nam se pridružilo nekoliko članova uživo i preko 35 onih koji su koristili svoje elektroničke uređaje kako bi se uključili u našu konferenciju online.

Nakon uvodnog govora kojeg je održao predsjednik HUKL-a Željko Oreški, koji možete većim dijelom pročitati u našem posljednjem napisu o obljetnici 30. godina od osnutka naše Udruge, uslijedile su standardne i uobičajene formalnosti na početku svakog ovakvog sastanka, poput utvrđivanja kvoruma sa kojim ovoga puta uopće nismo imali problema, zatim smo izabrali radno predsjedništvo sa predsjedavajućim Nevenom Novakom, a koji je onda ponudio unaprijed objavljeni dnevni red, koji je jednoglasno prihvaćen.

Predsjednik HUKL-a u svojem četvrtom mandatu – Željko Oreški

U izvješću o radu Izvršnog odbora tijekom protekle 2021. godine predsjednik Udruge se prvo zahvalio svima na savjesnom, profesionalnom i vrijednom radu. Također, zahvalio se Predsjedniku HSSKL-a Krešimiru Rakociju i svim članovima njegovog IO koji su kao niti jedne godine do sada pružili podršku u našem radu i pokušajima vraćanja povjerenja članstva u naš rad i postojanje, rezultat čega je pozivan trend broja članova prvi puta nakon 2010. godine.

Nadalje je Željko istaknuo humanitarne akcije koje su se odvijale u nekoliko mjeseci prošle godine, prvo ona u kojoj su HSSKL i HUKL, osigurali potpuno stambeno opremljenu mobilnu kućicu koja je služila kao novi privremeni dom za obitelj iz Gornjih Mokrica kraj Petrinje, zatim smo na inicijativu naših članova i kolega iz prilazne kontrole letenja Zagreb, imali akciju za prerano preminulu kolegicu Tamaru Majić. Akcija je za svrhu imala prikupljanje sredstava za Udrugu Krijesnica, što je bila želja kolegice Sare Cicvara, kćerke naše prerano preminule Tamare.

U ožujku 2021. smo se priključili akciji Choose To Chalenge, koju je pokrenula naša krovna organizacija IFATCA, sa svrhom izjednačavanja i ravnopravnosti bez obzira na spol, rasu i vjersku pripadnost ili seksualnu orijentaciju.

U mjesecu travnju je došlo do grubog kršenja radničkih prava naših kolega u Albaniji, kojima je kompletno rukovodstvo sindikata suspendirano, proveli su neko vrijeme i u zatvoru, a baš ovih dana stiže odluka njihovog managementa o njihovim otkazima. Radi se o troje kolega, predsjedniku i članovima IO njihovog sindikata kontrolora letenja. Pružili smo im, u suradnji sa našim HSSKL-om maksimalnu moguću podršku i preko ATCEUC-a i IFATCA-e uputili pisma podrške, kao i proteste prema njihovim vladajućim strukturama.

26.8.2021. smo zaprimili informaciju o namjeri Direktora društva da uruči otkaz našem Predsjedniku HSSKL-a i članu našeg IO, Krešimiru Rakociju, na što smo odmah reagirali i uputili dopis direktoru, već 27.8.2021., sa zahtjevom za objašnjavanje razloga i hitnim sastankom, koji nam je omogućen već 30.8.2021. Na tom sastanku su našem predsjedniku Bagarić i Meco prezentirali svoja objašnjenja odluke o otkazu sa čime se nikako nismo složili i tražili smo od njih da razmotre svoje namjere i pronađu neke druge mogućnosti. Obećali su nam odgovoriti u roku od 14 dana. S obzirom da se to nije dogodilo, u koordinaciji sa vodstvom HSSKL-a, uputili smo molbu za podršku prema IFATCA-i, čiji je HUKL član, te je IFATCA 21.9. uputila upit prema direktoru, usput obavijestivši o svemu EUROCONTROL, EASA-u, Europsku komisiju, te Vladu RH, kao i MPPIV. Kako niti na to nije bilo zadovoljavajuće reakcije managementa HKZP-a, išli smo dalje sa medijskim pritiskom prema svima koji su htjeli čuti što se dogodilo našem predsjedniku sindikata. U listopadu su zajedno predsjednici HSSKL-a i HUKL-a nastupili u kontakt emisiji na N1 gdje su objasnili cijelu situaciju.

Pozdravna fotografija ERM Maastricht

Početkom listopada 2021. sudjelovali smo na Europskoj konferenciji IFATCA-e u Maastrichtu, prvoj nakon 2019. godine uživo, sa limitiranim brojem sudionika zbog COVID mjera. Uglavnom su raspravljani planovi za post COVID oporavak zrakoplovstva u Europi, a u zatvorenom dijelu sastanka smo još jednom odgovarali na upite kolega širom Europe koji su bili zainteresirani za slučaj našeg Kreše, kao i kolega iz Albanije, koji su u još lošijem položaju jer im uopće nije omogućen rad trenutno.

Nakon ovog detaljnog presjeka cjelogodišnjeg rada Udruge uslijedio je financijsko-administrativni blok, gdje su tajnik Nikola Markulin i voditelj komiteta A, Marijan Vuković predočili statistiku i trend kretanja članstva kroz godinu, koji je kako smo već rekli, nakon 12 godina napokon pozitivan i imamo više članova nego na protekloj skupštini. Nakon iznošenja konstruktivnog i racionalnog izvještaja o financijskom poslovanju, uslijedio je i izvještaj Nadzornog odbora predstavljen od predsjednika NO, Darka Dugalića, u kojem nije bilo primjedaba i zamjerki na financijsko poslovanje udruge, a sadržavao je i vrlo konstruktivne prijedloge o afirmaciji Udruge prema mlađim članovima, objašnjavanje značaja jedine strukovne kontrolorske udruge u Hrvatskoj i mogućnosti koje ista pruža te njezin ogroman međunarodni značaj i ugled.

Petnaestak članova prisutnih uživo na skupštini

Nakon predočavanja afirmativnog finacijskog plana za tekuću godinu i prihvaćanja istog od strane skupštine, uslijedili su izvještaji o radu po organizacijskim jedinicama naše Udruge, gdje u svakoj imamo svog predstavnika u Izvršnom odboru. Tako se za Dubrovnik javio, uslijed sprječenosti našeg člana IO, Vlaho Bokarica, koji je prije godinama bio član IO i ima ogromno iskustvo. On će obnašati ovu dužnost do redovitog izbora predstavnika u podružnici Dubrovnik. Uslijedila su izvješća za područje Istre i Kvarnera, zatim Zadra, Splita i Brača, koje su predstavili Stipe Rupić, odnosno Nikola Ražov.

Toranj Zadar – pogled iz kupole

Nakon kraće pauze, uslijedila su izvješća za Prilaznu i aerodromsku kontrolu Zagreb, Lučko i Osijek, zatim za Oblasnu kontrolu Zagreb i pregled statistike za proteklu godinu, koje su redom predstavili Neven Novak, Nino Zlopaša i Davor Crnogorac. Plan rada HUKL-a za 2022. godinu skupštini je predstavio dopredsjednik HUKL-a Mario Šprljan. Između ostalih, već spomenutih i uobičajenih točaka plana, planira se nakon dužeg vremena obilazak podružnica, zatim prezentacija aktivnosti i djelatnosti Udruge mlađim kolegama koji još nisu članovi naše strukovne organizacije. Također, zajedno sa proslavom Međunarodnog dana kontrolora letenja, pridužit ćemo se obilježavanju 100 godina od postanka kontrole letenja kao profesije, čija centralna proslava će biti u Brightonu u Velikoj Britaniji u listopadu. Mi ćemo nastojati, zajedno sa HSSKL-om dostojno obilježiti takvu veliku obljetnicu naše profesije okupljanjem svih kontrolora letenja na nekoj atraktivnoj lokaciji u Hrvatskoj. Za kraj je Igor Tot izvjestio o broju kontrolora letenja koji koriste osiguranje licence KZP u slučaju gubitka iste uslijed gubitka medicinske sposobnosti za rad.

Predsjednik HSSKL-a Krešimir Rakoci

U predposljednjoj točci naše skupštine svima se obratio predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja, Krešimir Rakoci. Prije svega on se zahvalio na brzoj i konkretnoj reakciji predsjednika HUKL-a i IO sa dopisom prema Direktoru društva u kolovozu kada je uprava odlučila ići sa otkazom rada Krešimiru. Istaknuo je važnost naglašavanja mogućih posljedica na opću radnu atmosferu i povećanje stresa i pritiska na ionako stresnom poslu kojim se bavimo. Upravo to se i dogodilo i atmosfera proteklih mjeseci je sve samo ne poticajna, profesionalna i dobra, kakva bi trebala biti u ovakvom odgovornom poslu koji radimo sa velikom strašću. Bitna je bila i podrška dobivena od strane IFATCA-e koju je HUKL zatražio kao organizacija koja jedina može međunarodno predstavljati kontrolore letenja u Europi i svijetu. Zahvalio je Krešo na podršci cijelo vrijeme i već spomenutom medijskom nastupu na N1, kao i nastupima bivšeg predsjednika HUKL-a Davorina Šprljana, Ivana Stanića i Darina Balenovića, koji su svi tim činovima pokazali kolegijalnost i koliko smo svi spremni dati sebe u svrhu zaštite naše profesije. Svim tim postupcima smo svi mi kontrolori pokazali jedinstvo, ali i snagu koju imamo. Na kraju se još jednom zahvalio cijelom IO HUKL-a na nesebičnoj i konstantnoj podršci koja mora uroditi plodom. Siguran je da će i oni koji nisu članovi udruge nakon svega ovoga shvatiti ulogu udruženja kontrolora letenja i možda odlučiti da se i sami brojnije priključe radu naše jedine strukovne organizacije koja je nedavno proslavila svoju 30. obljetnicu.

Na kraju, predsjedavajući je predložio prijem u počasno članstvo naših dugogodišnjih članova koji su otišli u mirovinu, gospođe Vere Knežević i gospodina Ilije Borojevića, što je jednoglasno prihvaćeno. Ubrzo nakon toga, nakon tri sata konstruktivnih, vrlo profesionalnih i korisnih diskusija, skupština je završena, hvatanjem odličnih kadrova svih prisutnih online (dolje i naslovna fotografija), što donosimo na kraju. Slijedi nam rad i sprovođenje donešenih planova, te pokušaj vraćanje članstva koje je nekada brojilo i preko 350 članova. Sigurni smo da sve ovo što se događalo u izuzetno burnoj 2021. i pokazano jedinstvo i profesionalizam neće ostati neprimjećeni i neshvaćeni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: