Održana 29. redovita skupština HUKL-a

U ponedjeljak, 18. siječnja, sa početkom u 16:00 sati, održana je 29. Redovita skupština Hrvatske udruge kontrolora letenja. Prvenstveni motiv održavanja skupštine u ranom terminu u godini je zakonska obveza donošenja financijskog plana i plana rada Udruge za tekuću i prihvaćanje financijskog izvještaja za proteklu godinu. Kako na prošloj, izbornoj skupštini, tako i na ovoj, uslijed epidemioloških mjera zbog COVID-19, samo dio članova bio je zajedno u konferencijskoj dvorani, a većina se priključila online, putem aplikacije Zoom. U svakom slučaju kvorum nije bio upitan.

Članovi zagrebačkog dijela Izvršnog odbora kao i Nadzorni odbor bili su prisutni uživo

U više od dva sata vrlo pozitivne i konstruktivne sjednice, prošli smo kroz 13 točaka dnevnog reda. Na početku skupštine, prilikom otvaranja i utvrđivanja kvoruma, obratio se predsjednik HUKL-a, g. Željko Oreški, predloživši način rada, glasovanja i tijek same sjednice. Nakon uvodnih formalnosti, prihvaćeni su jednoglasno predsjedavajući jučerašnjeg zbivanja i njegovi članovi predsjedništa, redom, predsjednik g. Neven Novak i članovi Igor Tot i Marijan Vuković. Odradili su vođenje skupštine vrlo autoritativno, profesionalno i bez i jedne zamjerke.

Slijedila su godišnja izvješća o radu Udruge, doduše od 29. svibnja 2020. kada je aktualni Izvršni odbor izabran, zatim izvješće tajnika, g. Nikole Markulina, o stanju članstva, koje se brojčano stabiliziralo, nema više osipanja, no još uvijek nemamo iskazani interes mladih kontrolora, koji su položili kontrolorske dozvole unatrag 5 godina. Na tome najviše trebamo poraditi u sljedećem periodu. Nikola je ujedno bio jučerašnji zapisničar. Nakon Nikole, slijedio je privremeni izvještaj o financijskom poslovanju, kojeg je izradila naša blagajnica gđa. Danijela Jukopila Vidak, no prezentirao ga je predsjednik Udruge u njezinom odsustvu. Nije bilo primjedbi na izrečeno, što je potvrđeno vrlo temeljitim i konstruktivnim izvještajem Nadzornog odbora, koji je uslijedio, predstavljen od strane predsjednika g. Darka Dugalića. Bio je prisutan još jedan član NO, g. Marin Andrijašević, dok je g. Jakša Žižak bio online.

Uslijedio je najzanimljiviji dio sjednice, na kojem naši predstavnici podružnica iznose stanje na pojedinim aerodromima, unutar kojih zajednički djeluju naši članovi, širom lijepe naše, od Osijeka do Dubrovnika, od Prevlake do Dunava. Redom su viđenje sitaucije iznosili: gđica Lucija Visković i g. Matej Radić, koji su se javili iz Dubrovnika umjesto sprječenog g. Alana Matkovića, g. Stipe Rupić javio nam se iz Pule, a u ime članova i iz Rijeke i sa Lošinja, zatim se opet obratio predsjednik Oreški, umjesto sprječenog g. Nikole Ražova, koji predstavlja Zadar, Split i Brač. Predstavnik najvećeg broja podružnica, jučerašnji predsjedavajući skupštine, g. Neven Novak, ispričao nam je ukratko o situaciji u Zagrebu, Lučkom i Osijeku, pri čemu mislim na prilazne i aerodromske službe, dok je o situaciji u Oblasnoj kontroli letenja u Zagrebu pričao g. Nino Zlopaša. Za kraj obraćanja o stanju u podružnicama i najbližem kontaktu sa našim članovima, govorio je predstavnik članova koji ne posjeduju licencu kontrolora zračnog prometa, na radu u sjedištu kompanije u Zagrebu, g. Davor Crnogorac.

Zajedničko svim ovim obraćanjima je da smo nešto iznad 40% operacija na razini godine u 2020. u broju preleta, a aerodromi imaju i znatno manje, poput Splita, koji je na -80,0% sa brojem putnika, ili Zadar sa -85%, no Zadar je zadržao visok broj operacija, zbog vojnih operacija, te ima “manjak” od samo 27%. Generalno radi se u manjim timovima, potreban je manji broj ljudi odjednom zbog manjeg broja sektora, zbog smanjenog obima prometa. No, vjerujemo i nadamo se da će se promet vratiti, da će se kompanije oporaviti i nastaviti, zajedno sa nama, pružati vrhunski servis putnicima koji nisu prestali željeti letjeti na bliže i dalje destinacije, bilo zbog posla ili zabave.

Nakon kraće pauze, uslijedio je završni set izvješća, odnosno obraćanja, pa je tako redom predstavljen financijski plan za 2021. godinu, kojim se planiraju daljnje uštede ionako limitiranog budžeta koji Udruga ima na godišnjoj razini, uslijed smanjenja broja članova tijekom proteklih nekoliko godina i smanjenih prihoda iz kojih se naplaćuju članarine. Predstavljen je i plan rada za 2021. godinu, kojim Udruga ide uhodanim putem osvještavanja članova i kontrolora letenja koji to nisu, o važnosti naše profesije, o provođenju europskih regulativa koje definiraju mjere kojima nas poslodavac treba zaštiti od prekomjernog stresa i umora, koji je evidentan u našem poslu. O tome je govorio predsjednik udruge, prije nego je g. Novak dao riječ članu IO, g. Igoru Totu, koji između ostalog vodi evidenciju članova koji koriste već 11 godina proizvod osiguravateljske kuće Uniqa, koji smo dogovorili za svoje članove uz brojne pogodnosti iz redovnog programa osiguranja za naše članove i njihove članove obitelji. Radi se o osiguranju za slučaj gubitka dozvole kontrolora zračnog prometa uslijed gubitka zdravstvene sposobnosti zbog posljedica nezgode ili bolesti. Takva “kasko” polica za naše prevrijedne kontrolorske licence, u doba kada smo je dogovorili je bila prva u regiji, a mislim i u cijeloj Europi. I to je HUKL izborio za svoje članove!

Na samom kraju skupštine, obratio nam se g. Krešimir Rakoci, koji je predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja, a ujedno i naš pridruženi član IO HUKL-a sa savjetodavnim svojstvom. Govorio je o ponovno osnaženoj suradnji dvije profesionalne organizacije sa mnogim zajedničkim članovima i svakako zajedničkim profesionalnim interesima. Zajedno smo reagirali na neke krupnije promjene od strane poslodavca, za koje smatramo svakako da je potrebno prvotno konzultirati pružatelje usluga prema korisnicima, a to su naši članovi, mi, koji trebamo osigurati siguran i efikasan servis zrakoplovnim kompanijama. Zaključio je sa spomenom dvije humanitarne akcije koje smo zajedno sproveli i sprovodimo, jedna je trkačka manifestacija Velika srca trče, koju smo radili za djecu štićenike udruge Nova budućnost, već 7. godinu za redom, a zatim akciju koja je u tijeku, a o kojoj ćemo više pisati sljedeći tjedan, a radi se o kupovini i opremanju stambenog kontejnera za unesrećene sa područja zahvaćenog nedavnim potresima.

Na kraju, kao i na svakoj skupštini, došao je red na sjećanje na naše zaslužne članove koji dugogodišnjim radom dođu do kraja svoje karijere kao kontrolori letenja, dočekaju mirovinu kao redoviti članovi Udruge i kao takvi stiču pravo biti primljeni, na prijedlog Izvršnog odbora, u počasno članstvo, a što sa zadovoljstvom skupština i potvrđuje, svaki puta, bez iznimke! I ovim putem bih htio čestitati novim počasnim članovima koji su se priključili u klub njih 77, tako da ih od jučer imamo 82! Čestitke idu sljedećima, koji su cijelu karijeru radili na promociji naše struke, a neki od njih i osnivali ovu Udrugu 1992. godine: Marinko Keser, Dražen Sočec, Zoran Jakšić, Boris Gotal i Marijan Jelić. Uživajte u mirovini, dragi prijatelji!

Skupština je završila prije 18:30 i razišli smo se u miru, s obzirom da nisu vremena za okupljanja i druženja nakon skupština, koja nas toliko vesele i na kojima smo na Bjelolasici znali okupiti i preko 120 kolegica i kolega. U planu nam je nekakav takav event ove godine, ako nam situacija dozvoli da proslavimo , nadamo se, još jednu uspješnu i dobru sezonu, no o tome kada dođe vrijeme. Još jednom, hvala svima na sudjelovanju i pokazanom interesu za rad naše Udruge, koja sljedeće godine slavi okruglih 30 godina!

ispražnjena dvorana za sastanke, do neke druge prilike…

4 Comments on “Održana 29. redovita skupština HUKL-a

 1. Dragi prijatelji i kolege,

  malo je reći hvala na prijem u počasno članstvo u HUKL. Bio sam ponosni član naše udruge od samog početka i sad sam ponosni počasni član. Hvala vam lijepo na ukazanoj počasti. Nadam se da ćemo se još družiti.

  Srdačan pozdrav,

  Dražen Sočec

  Liked by 2 people

 2. Drage kolegice, kolege i prijatelji, hvala vam od srca! Nadam se da će nam se putovi još koji puta “križati” i da ću i iz “nove uloge” moći povremeno biti koristan jedinoj udruzi sa kojom sam “plovio” od 1978-2020 bez prekida. Srdačno vas, sve zajedno pozdravljam.
  Marinac

  Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: