Post COVID-19 zračni promet

Prema zadnjim pokazateljima, promet je krenuo, oporavak je pred vratima.  Potražnja raste, čini se da nam je svima dosta ograničenja, a to se nažalost vidi i po zadnjim pokazateljima rasta broja zaraženih u mnogim državama u okruženju.  Pojedina tržišta otvaraju svoja vrata, dok se globalno, neke zemlje još bore sa velikim brojem novozaraženih.

Prije izbijanja COVID-19 krize potražnja se izrazito isticala u ljetnom dijelu godine u kojem velik broj građana sjeverozapadne Europe traži odmor ili avanturu na jugoistoku, ponajprije u Grčkoj, Turskoj i Egiptu. Turistički sektor je izrazito pogođen. 

Naši najznačajniji tokovi su upravo oni koje tumačimo turistički orijentiranim i najviše pogođenim krizom, a udio tih letova kod nas iznosi preko 60% od ukupnog prometa.

Kriza je teško pogodila zrakoplovnu industriju i kompanije režu troškove na sve načine, države otvoreno pomažu nacionalnim prijevoznicima sa ciljem održanja poslovanja i radnih mjesta.  IATA upozorava da dio kompanija ovu krizu neće preživjeti, i proći će neko vrijeme prije nego se ponovno uspostave linije na koje smo već navikli. 

ANSP – planovi kontinuiteta poslovanja

Za to vrijeme, Upravitelj mreže (NM/EUROCONTROL) kao dionik Kriznog stožera Europskog civilnog zrakopovstva EACCC ima odgovornost za koordinaciju postupaka u kriznim situacijama i elaboraciju mjera prevencije u cilju zadržavanja kontinuiteta i sigurnosti operacija na razini Mreže (EATMN).  Zračni prostor pojedinih država do sada nije zatvaran. 

Objavljeni su planovi kontinuiteta poslovanja ANSP-a i objedinjeni u NM Network Recovery Plan sa ciljem što lakšeg i koordiniranog oporavka kod ponovnog rasta potražnje koji očekujemo kroz ljeto.

EUROCONTROL je krajem travnja objavio scenarije koji opisuju oporavak zračnog prometa u dva scenarija – jedan podrazumijeva koordinirani pristup u povratku operativnih procedura i ukidanja restrikcija koje su države uvele, a drugi je nekoordinirani i podrazumijeva izostanak takvih postupaka. Scenariji ne predstavljaju prognoze, već opisuju učinke odnosno posljedice provedbe tih mjera.

Pojašnjenje NM uncoordinated i coordinated scenarija nalazi se ovdje.

NM u koordinaciji sa prijevoznicima, ANSP i zračnim lukama svaki tjedan objavljuje scenario prometne potražnje za narednih mjesec i pol, (po novom je 6 tjedana, bilo je 4 tjedna unaprijed) a koji sadrži sve poznate bookinge i kupljene zrakoplovne karte u EU, ili barem veliku većinu.  Do sada je izdana osma verzija V8 tog scenarija, koji se već od svoje prve iteracije pokazao izrazito optimističan za naš prostor.

Scenario je temeljen na postojećim najavama i sažetku situacije po državama i aviokompanijama: – summary of state and airline responses, a u zadnjoj verziji potvrđuje prvi značajniji skok potražnje s početkom  srpnja.   U V8 u našem zračnom prostoru nešto ranije očekujemo cca 500 letova nego prema prethodnoj prognozi, a 1.000 letova se predviđa za sredinu srpnja. Obzirom na sve pokazatelje, i mi očekujemo potrebu za otvaranjem trećeg (nadamo se i četvrtog) sektora u srpnju i kolovozu, dok u kratkom vremenu možemo maksimalno ponuditi conf. 9 sektora, što je nekada i bio prosječan broj za ovo doba godine.

Situacija u podružnicama je istovjetna globalnoj, ali uslijed centralizacije ARO ureda podatke o broju preleta dobijamo sa vremenskim odmakom, pa možda podatci nisu kompletni.

Što se tiče prognoza i projekcija, još početkom travnja smo napravili nekoliko scenarija za ovu godinu, a koji nas služe i dalje.  U optimističnom scenariju (2020 sc 1) nadamo se godinu završiti sa oko 40-50% prometa (cca 320k IFR GAT) , a što ispada točno između NM Coord. i UN/Coord. scenarija za 2020,   koji su objavljeni skoro mjesec dana kasnije.

Do sada nisam naišao na konkretnije prognoze daljnjeg razvoja situacije u 2021. i dalje, a što će jako ovisiti o mogućem povratku virusa na jesen, i mogućim novim ograničenjima za koje se svi ipak nadamo da će izostati. Zato samo hrabro, i putujte što više avionom!

DC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: