Međunarodni dan kontrolora letenja

(naslovna fotografija:  Duje Klarić / CROPIX)

Kažu da je samo dva posto ukupnog broja stanovništva Zemlje sposobno obavljati naš posao. Tome u prilog svjedoči podatak da u prosjeku od 1200 prijavljenih kandidata, samo njih desetak prođe sva testiranja i na koncu dugotrajnih priprema zaslužuje nazvati se kontrolorom letenja. Ako se još zna i činjenica da za našu struku nije dovoljno ni jedno oficijelno obrazovanje, pa čak ni aeronautički smjer prometnih fakulteta, jer se od kandidata traži i prirodni dar snalaženja u kriznim situacijama, iznadprosječna inteligencija, sasvim drugačije poimanje brojeva, slova i podataka te puna i stalna koncentracija, dakle, svojevrsni i jedinstveni talent, onda kontrolu letenja jednostavno ne možemo nazvati samo poslom. To je poziv. A smatra se i jednim od najstresnijih djelatnosti ljudskoga roda, pa osmosatnu smjenu odrađujemo po principu dva sata nadzora, sat odmora, plus beneficirani radni staž i uz sasvim solidna primanja u hrvatskim okolnostima. Nikakvo čudo. Kao laiku, mora vam biti jasno da mi u rukama doslovno držimo sudbine stotina putnika u zrakoplovima, u svakom trenutku svoje smjene. (adaptirano iz Jutarnjeg lista)

Zašto je važno osjećati kontrolu letenja kao poziv? Možete kupiti nečije vrijeme, možete platiti nečiju prisutnost na poslu, možete čak kupiti i mjerljiv broj radnih, fizičkih aktivnosti po satu. Ali, nikada nitko neće biti sposoban kupiti nečiju posvećenost uma, srca i duše za neku profesiju kao što je ova! To se mora zaslužiti, a za biti takav, netko se treba roditi! Isto vrijedi i za poštovanje. Njega trebate zaslužiti, a ne ga zahtjevati. No, morate ga i pokazati, svim kontrolorima letenja koji provode svoje radne sate po svim vremenskim uvjetima, u svim prometnim situacijama, i kada je abnormalna gužva u zračnom prostoru kao u ljeto 2019., ali i kada je nebo pusto, kao što je ovih mjeseci i tjedana, od kada je cijeli svijet poharala pandemija i uništila svjetsku ekonomiju, posebno teško pogodivši zrakolpovstvo. Nikada nismo prestali pokazivati posvećenost i profesionalizam!

Najduži dan (2015), dokumentarni | Hrvatska, REDATELJ: Damir Janeček

Od 20.10.1961. godine, kada su se okupile kolege kontrolori letenja iz 12 europskih zemalja i osnovali IFATCA-u (International Federation of ATC Associations) u Amsterdamu, slavimo taj datum kao Međunarodni dan kontrolora letenja. Slavimo ga i sada, svemu usprkos, jer volimo svoj posao, rađamo se za isti, živimo za njega i sa njim, a takvi ćemo i umrijeti, jer jednom kontrolor letenja, uvijek kontrolor letenja! Svim svojim kolegicama i kolegama želim mirno nebo večeras, sutra, svaki dan, želim da iz svega ovoga izađemo neokrznuti, zdravi i jači nego prije i spremno nastavimo ono što najbolje radimo, činimo nebo sigurnim za sve one koji putuju najsigurnijim vidom transporta, zračnim prometom!

Sretan Vam Međunarodni dan kontrolora letenja!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: